Моя nрабабуся відкрuла мені секрет, чому раніше всі їлu смалець і майже не хворілu

Новини

Смальцем називають витоплений жир свинячого сала. 

Він лежить в основі безлічі традиційних українських, польських, німецьких та інших страв. Також на смальці можна смажити овочі, м’ясо, напівфабрикати, борошняні вироби та багато іншого.

У наш час завжди можна придбати смалець, вироблений на заводі, але цінителі стверджують, що з домашнім він не зрівняється.

На жаль, дієтологи й вегетаріанці категорично проти такої їжі. Вони знайшли достатньо доказів, щоб засумнівається в користі смальцю, і не вживати його взагалі.

Однак багатьом людям він необхідний, щоб підтримувати своє здоров’я і відновлювати сили після важкої фізичної та розумової роботи. Недарма в старі часи всі їли смалець і майже не хворіли!

У чому користь смальцю?

Смалець містить в собі безліч корисних речовин:

  • Вітамін В4, або холін впливає на обмін білків і жирів в організмі, запобігає появі склерозу і покращує роботу серця, сприяє регенерації печінки при алкоголізмі й гепатиті.
  • Вітамін Е укріплює стінки капілярів і судин, запобігає утворенню тромбів, покращує згортання крові та сприяє регенерації тканин.
  • Вітамін D бере участь в обміні речовин, регулює процеси засвоєння організмом кальцію і фосфору, уповільнює зростання ракових клітин, активує зростання і формування кісткової тканини.
  • Селен захищає тканини ока від вільних радикалів, бере участь в процесі росту клітин.
  • Цинк покращує постачання сітківки ока киснем, сприяє поліпшенню структури зорового нерва.
  • Також в смальці є холестерин, як корисний, так і шкідливий. Перший необхідний для синтезу різних гормонів, входить до складу мембран клітин, також бере участь у виробленні серотоніну. Якщо у вас часто спостерігається пригнічений настрій, обов’язково їжте вранці до 50 г сала або 20 г смальцю.

Коли без смальцю не обійтися?

За словами вчених, смалець і інші продукти, багаті жирними кислотами, незамінні:

  • при сильних фізичних навантаженнях;
  • при загальному виснаженні організму;
  • в зимовий період;
  • при виведенні каменів з печінки або сечового міхура (після попередньої консультації з лікарем).

Що ще можна робити зі смальцем?

Смалець вживають не тільки в їжу, але і як лікарський і навіть косметичний засіб.

  • За старих часів смальцем мазали хворі суглоби, лікували мокнучу екзему, застуду й інші захворювання.
  • При облисінні проблемні ділянки шкіри намазують смальцем, а потім змивають теплою водою. Процедуру повторюють кілька разів.
  • При болю в суглобах їх змащують на ніч смальцем, накривають вощеним папером, добре загортають і залишають до ранку. Якщо до смальцю додати мед, то лікувальний ефект буде сильніший.

У косметології смалець застосовують для чищення обличчя, усунення запальних процесів, зміцнення волосся:

  • Вітамін D сповільнює старіння шкіри, прибирає лущення і сухість, надає м’якості та робить оксамитною на дотик.
  • Вітамін B4 покращує регенерацію клітин, робить шкіру пружною.
  • Вітамін E розгладжує шкірні покриви.
  • Селен запобігає появі вугрової висипки.

Щоб підлікувати обвітрену шкіру, що лущиться, втирайте смалець в уражені ділянки 7-10 хвилин. Будьте обережні навколо очей: тут наносити смалець слід легкими рухами. Потім приберіть залишки смальцю паперовою серветкою. Для закріплення ефекту можна нанести крем, що зволожує.

А ви любите цей прадавній продукт?